Lasky

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Všiváci! Choďte domov!

Detiaci! Aj vás trápi tento problém?

 

  Včera mi poslali domov mladšiu dcéru. Brat – dvojča mohol ostať v škole. Pančelka (skratka pani učiteľka – už vidím, ako teraz poteším Dioneu, Derechuru, Ľubicu a ostatné učiteľky tu z blogu... (-:  ) prezerala hlavy tretiakom a zopár žiakov poslala domov. U dcéry vraj našla hnidu, vajíčko vši vlasovej.

  Asi pred rokom sa objavili v tunajšej škole vši. Mnohí rodičia boli zhrození, akoby sa tu šírila lepra. Škola nekompromisne posielala deti domov na celý týždeň. Všimol som si, že všivavý problém nie je ojedinelý, je to rozšírenejšie, ako by sme čakali. Viem o výskyte vší v školách v Dunajskej Strede, aj v bratislavských školách sa pasujú s problémom votrelcov, konkrétne v Rači na istej škole to riešia neustálymi výzvami na umývanie hláv špeciálnymi šampónmi.

  Naštvalo ma, prečo ju pančelka poslala domov. Preto, lebo našla staré mŕtve vajíčko? Od začiatku školského roka sme začali prevenciu, očakával som, že zo školy si začnú nosiť domov zvieratká... Aj to tak bolo. Preventívne deťom umývame vlasy gebuzinami, denne dvakrát ich prečesávame hustým hrebeňom. Nerozčuľujem sa nad tým, že ráno pošlem deti čisté vyčesané do školy, a poobede vyčešeme niekoľko urastených exemplárov.

  Pančelka chcela, aby dcéra ostala doma do konca týždňa. Tak to ani náhodou! Je čistá, tak som ju dnes poslal do školy aj s lístočkom, kde som jej vysvetlil situáciu. Išiel by som osobne, ale drapli ma teploty, všetko ma bolí, zdá sa, že niečo na mňa lezie... Tým chcem povedať, držte sa ďalej od monitora, od mojich písmeniek, nech vás nenakazím! (-:

  Moja neter chodí do základnej školy vo Viedni. Keď tam švagor v škole načrtol, že sa tam môžu objaviť vši, len nechápavo naňho zazreli, akože kde je problém. „Das ist normal...“, vedeli, že to nie je problém, pri ktorom by si mali trhať vlasy. Ide len o to, aby VŠETCI si umývali a čistili hlavy. Zdá sa, že vo Viedni to nie je problém, keď vši prídu, zbavia sa ich spoločnými silami. U nás to nefunguje. Vždy sa nájdu jedinci, ktorí sú neprispôsobiví a bezohľadní. Dvesto detí a ich rodičia sa môžu snažiť do roztrhania tela, aby vyhubili pliagu, stačí, keď sú tam dve deti, ktorých rodičia na to s..rú. A je z toho nekonečný príbeh.

  Vši, to je to najmenej, čoho by som sa obával. Sú to v podstate neškodné tvory, voľakedy boli bežnou súčasťou života ľudí. Tŕpnem však pri pomyslení na návrat chorôb, ktoré sa tu nevyskytli desaťročia, zdali sa byť vymýtené. Čoraz viac sa šíri napríklad turberkulóza. A v podmienkach našich škôl a pri skladbe žiakov, kde je čoraz viac sociálne zaostalých, môžeme očakávať aj takúto nebezpečnú pľúcnu chorobu. Ale vtedy všivavý problém bude vyznievať už véééľmi nepodstatne...


Dodatok: 

Poobede mi volali zo školy, že mi posielajú dcéru domov. Našli jej vo vlasoch vajíčko. Staré, mŕtve vajíčko z minulého roka. Zase. Vytlačil som z netu nejaké rady a informácie, zvýraznil som tam state o tom, ako ostávajú hnidy ešte dlho prilepené na vlasy, aj keď sú prázdne, o tom, že jediným indikátorom na liečbu je objavenie živých vší... Tak ma zajtra čaká poučovanie učiteliek, čo ma štve, pretože by sami mali vedieť, ako postupovať. To mám ja, ako rodič, poučovať? Sakra aj s poučovaním...



Zo života | stály odkaz

Komentáre

  1. nooo, vši su pre niekoho postrach a mor :))
    asi aj pančelka trpí všou fóbiou
    publikované: 25.09.2008 09:14:07 | autor: believer (e-mail, web, autorizovaný)
  2. kokso...
    na našej škole s týmto problem nie je..
    alebo sa všiam michalove vlasy nepáčia..:))))

    neviem..ale nestačim sa čudovať..ja že je to problem len východu..
    publikované: 25.09.2008 09:18:44 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  3. lasky...
    navarit hriatuo, lahnut a ked ma na teba nieco liezt, tak nech to je manzelka :))
    publikované: 25.09.2008 09:33:39 | autor: yossarian (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Nedávno volali
    mojej kamoške zo škôlky a opatrne jej naznačovali, že sa jej dcérka škrabala, naznačoavali to tak opatrne, že chvíľu nechápala a domnievala sa, že sa malá škrabala na preliezky a zrejme spadla. Čakala to najhoršie. Keď tu z pani učiteľky vyliezol všivavý problém. A reakcia mamičky? Iba to? Veď to sa dá riešiť.
    Faktom je, že je to problém v poslednom čase rozšírený. A možno sa mu pomáha i prezeraním hláv. PS: Skoré uzdravenie.
    publikované: 25.09.2008 10:19:16 | autor: Lesmiria (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Believ,
    pančelka je mladá, nemá deti...ale snaha k očiste sa cení...(-:
    publikované: 25.09.2008 10:38:18 | autor: lasky (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Ellie,
    to bude asi problém východu, západu, severu, juhu a stredu... (-:
    publikované: 25.09.2008 10:39:28 | autor: lasky (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Yoss,
    hriatô mám, aj ležím, len žena moja je preč v práci... ale mám tu náhradu - perinu... ((-:
    publikované: 25.09.2008 10:41:26 | autor: lasky (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Lesmiria,
    ďakujem...(-:
    publikované: 25.09.2008 10:42:34 | autor: lasky (e-mail, web, autorizovaný)
  9. lasky
    nasit/zalozit detom za golier tam kde byva etiketa malinky vankusik z gazy alebo daco podobne so susenou salviou. Davno sa ro robilo a celkom to pomahalo ako prevencia. V grecku napr. je to bezny zvyk.
    Len tak mimochodom. Vsi su uz odolne a v europe je ich plno, svrab je rozsirenejsi ako kedysi- kupovane uz skusane veci hned preprat, a stou tuberou je to to iste.
    Tychto veci je v tzv. vyspelych krajinach plno a ma to svoje dovody. Mimochodom vsi nemusia byt len od soc.slabsich vrstiev. Vsi mozu prist celkom kludne aj so stresom/psychicky alebo chorobou-len tak z nicoho nic. Nech sa dari a bud zdrav ..zdar..;))
    publikované: 25.09.2008 11:17:07 | autor: ira (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Lasky,
    všičky sú na dennom poriadku aj na Gymnáziu kde chodí naša dcéra Joah, a to nevravím, že na základke kde je mladšia ich je tiež každý rok viac a viac.. máš Ty pravdu, že sa nejako vracajú, a vieš čo? na farbené vlasy nechcú ísť.. tam sa neudržia, mršky.. :-))
    publikované: 25.09.2008 11:21:26 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Ira, ďakujem
    za radu. Nápad s bylinkami sa mi páči... Odpovede na otázky zväčša poskytne príroda... (-:
    publikované: 25.09.2008 11:22:16 | autor: lasky (e-mail, web, autorizovaný)
  12. ortosan :)
    publikované: 25.09.2008 11:37:46 | autor: TPnetopier (e-mail, web, autorizovaný)
  13. TíPí, to bude skôr na
    psie blchy, nie?! (-:
    publikované: 25.09.2008 11:41:07 | autor: lasky (e-mail, web, autorizovaný)
  14. ne, bolo aj ludske
    kedysi... tiez sme raz mali na prvom stupni ZS vsi... a byval ortosan pre ludi :)
    publikované: 25.09.2008 11:45:46 | autor: TPnetopier (e-mail, web, autorizovaný)
  15. Svrbí ma celé telo..
    asi aj ja mám nejakú blchu v kožuchu... :-))
    publikované: 25.09.2008 11:57:15 | autor: maco (e-mail, web, autorizovaný)
  16. bežné
    moje deti sú na spomínanej škole v rači a veru pred pár rokmi sme si tým prešli. Problém je v rodičoch, ktorí na to nedávajú pozor a ked to objavia, zatajujú, lebo si myslia, že je to hanba. Sorry, dnešná civilizovaná voš miluje čisté hlavy a ani farbenými nepohrdne. Je to práve taký cudzopasník ako aj kliešť...Osvedčil sa nám spray Difusil, aj na prevenciu...žiaľ hnidy sa musia fizycky prácne odstraňovať...ale keď z toho niekto robí takéto haló, je blb...veľa zábavy...
    publikované: 25.09.2008 12:14:07 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  17. Maco, ako tu TíPí poradil...
    Daj si na kožúšok Orthosan... dobre vypeň a zmy... ((-:
    publikované: 25.09.2008 12:15:01 | autor: lasky (e-mail, web, autorizovaný)
  18. Lasky... v poslednom čase je toho veľa...
    a v lekárni som videla prípravok za necelých 60 Sk (vraj je to ako prevencia, ale veľmi účinná ) a vôbec nepôsobil tak drasticky ako Orthosan... ani tak nezapáchal. Lenže málokde ho dostať. Držím palce! A všiváci - teda tie vši - svine jedny, nech už konečne odkráčajú do pr..... Hele, hele ale som sa rozjela.. :-)))
    publikované: 25.09.2008 13:33:10 | autor: MB (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. Martha,
    za kadejaké prípravky pýtajú nad 200,-Sk. A nechce sa im z toho kapať... Najúčinnejšie je vyčesávať, vyčesávať, vyčesávať... Denne tomu venujeme kooooopu času. ((-:
    publikované: 25.09.2008 14:19:59 | autor: lasky (e-mail, web, autorizovaný)
  20. Poobede som do článku musel dopísať dodatok, pančelky ma už štvú...
    Vrrrrr....
    publikované: 25.09.2008 17:02:57 | autor: lasky (e-mail, web, autorizovaný)
  21. lasky
    zasmiala som sa a spomenula som si na seba ako pred x rokmi mi dosiel moj syn domov a hned mi vyklopil ze mu pancelka pozerala hlavu ci nema vsi(nemal)..no a ja inac pohodovy clovek som sa vychytila a sup ho do skoly a ta pancelka mala stastie a ja este vacsie ze som ju ani dakoho ineho nenasla.Potom mi bolo logicky vysvetlene ze vlastne to je celkom rozumne a pancelky kontroluju a upozornuju a moc sa s kazdym a s tym natahovat ani nemozu.

    Na vysvetlenie-to bolo moje prve stretnutie so vsami v zivote. Potom som ich mala moznost aj vidiet- nastastie nie u nas. A co je dolezitejsie ja som sice relativne pohodova, ale co sa tyka mojho dietata som ako levica hehe...alebo- co som az po mnohych rokoch pochopila ako vravi prislovie "opica v ociach matky gazela" --a Mojmu dietatu bude dakto pozerat hlavu ci ma vsi?! boze moj --zuriva a drava kosatka je nist.. ;-)
    publikované: 25.09.2008 18:15:40 | autor: ira (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. Lasky, radil si mi, aby som vypenil ja...
    a nie Ty...:-)))
    publikované: 25.09.2008 18:17:00 | autor: maco (e-mail, web, autorizovaný)
  23. :)) no potešil he he
    aj som sa niečo o potvorkách dozvedela...asi majú tety nejaké inštrukcie :)) hnidy, živé savničky aj mŕtve posielať domenkov :D a možno to nevedia tie pančelky, že tvoje deti nie sú pre ostatné hrozbou :P no keď si chorý, labzovať by si po vonku nemal....ale za pokus a osobnú konzultáciu to možno stojí ;) ja by som si snáď nechala poradiť...najskôr by si urazil moju ješitnosť o predstave učiteľky ako oprávnenej osoby na rozhodovanie, kto do škôlky smie a kto nie :)) ale neskôr by som si to overila a dvojčatá nechala na pokoji :)

    ledaže by som nechcela so starostlivým oteckom konzultovať častejšie ;)))
    publikované: 25.09.2008 18:33:44 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  24. oprava
    už som trošku unavená...malo tam byť...len ak by som CHCELA konzultovať častejšie :))
    publikované: 25.09.2008 18:36:32 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  25. :-)
    Pamätám si, keď boli chalani malí, že sme zopár kúr absolvovali .-)
    publikované: 25.09.2008 20:24:24 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  26. Ira,
    len nech pančelky kontrolujú, som tomu len rád. Je plno nezodpovedancov, ktorí na to dlabú. Nejde len o to, že to stojí dosť veľké peniaze, ide aj o tú kopu času, ktorú tomu venujeme. Ale musím vrčať, keď nachádzajú prázdne hnidy, ktoré sú desať centimetrov od korienka. Je jasné, že to je ešte minuloročný pozostatok, pretože tie mrchy (myslím vši, nie pančelky :-) si lepia tie svoje vajíčka svojím superlepidlom na korienky vlasov... To lepidlo sa ani odlepiť nedá!
    No nič, berme to tak, že pokým nejde o mor, nejde o nič... (-:
    publikované: 25.09.2008 21:47:59 | autor: lasky (e-mail, web, autorizovaný)
  27. Dionea,
    to ktorý mudrc mohol dať také inštrukcie? Tie hnidy prázdne ostanú na vlasoch prilepené, pokým vlas nevyrastie a neodstrihne sa. Spočiatku sme jednotlivo vyhľadávali tieto lepence a po jednom odstrihávali, ale je to otročina. Najviac ma štve, že ma s tým otravujú, aj keď nenájdu živého votrelca... /-:
    Inak, pančelka je mladučká a peknučká, budem na ňu pri konzultácii milučký... (-: To bude len také malé vrrrrr! ((-:
    publikované: 25.09.2008 21:53:25 | autor: lasky (e-mail, web, autorizovaný)
  28. Rusalka,
    veru, tak sa zdá, že tie mrchy boli, sú a budú všade... a vždy... ((-:
    publikované: 25.09.2008 22:05:42 | autor: lasky (e-mail, web, autorizovaný)
  29. Až teraz som si všimla...
    čo si mi adresoval... Lenže to vyčesávanie... neviem či je dosť účinné, ak to nie je podporené aj týmto: Treba ich ničiť, ničiť, ničiť... priam zabiť... Mne tak vrátili raz dcéru z tábora a keď ju tam manžel o pár dní odviezol - chúďatku som ostrihala pekné dlhé vlasy - tak ešte jej tam čosi našli... Bolo to hodne ďaleko a on trval na tom, že späť ju už nepovezie... Tak musel jej tam striekať na hlavu a likvidovať... teda ničiť či zabíjať či ako... :-))
    publikované: 25.09.2008 22:58:02 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  30. Martha,
    neverila by si, aké sú už odolné tie potvory voči chemikáliám... Skoro nič už neúčinkuje, vyčesávanie je prastará účinná metóda... A najlepšie je synovi, má krátke vlasy, a tak sa môže iba smiať na babách, jeho tie potvorky nemajú rady...(((-:
    publikované: 25.09.2008 23:05:44 | autor: lasky (e-mail, web, autorizovaný)
  31. No veď som hovorila...
    že svine jedny... Chceme lietať na Mesiac a nevieme si poradiť s takými mrškami... Ahojček! A držím palce, nech to zaberie... Mechanické pomôcky sú niekedy účinnejšie, máš pravdu :-))
    publikované: 25.09.2008 23:11:42 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  32. Ha-ha... myslela som klasické...
    predstavujem si akú asi mechaniku by mal taký hustý hrebeň...
    publikované: 25.09.2008 23:13:07 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014